Jalon Informatie

Hieronder vind u informatie met betrekking tot het dorp Jalon, aan de Costa Blanca in Spanje, Casas Real beschikt over een groot aanbod aan huizen te koop in Jalon, voor een overzicht klikt u hier.

Het karakteristieke dorpje Jalón, gelegen aan de 55 km lange rivier Jalon in het noorden begrensd met Pedreguer, ten zuiden van Altea en Callosa de Ensarria en in het oosten met Lliber en Benissa in het westen tesamen met Alcalalí en Tárbena, staat regionaal bekend om haar gezellige goed bezochte zaterdag markt, de sfeervolle restaurants en de prachtige ongerepte natuur.

Het klimaat is mild met zachte winters en draaglijke zomers door de nabijheid van de Middellandse Zee. De natste maand is meestal oktober. Een ideale tijd om Jalon te bezoeken is tussen eind februari en begin maart, dat is het tijdstip waarop de Amandelbloesem na de wintermaanden in volle bloei staan. De hele vallei wordt een roze witte tint waarvan de schoonheid onmogelijk is te beschrijven met woorden. De vroege bloei van de amandelboom is de aankondiging van de komst van wederom een mooie lente in de Spaanse Levant.

Het gebied wordt gekenmerkt door diverse prehistorische culturen die hun stempel hebben gedrukt op plaatsen zoals de Cova de les Meravelles en Solana. Levantijnse rotstekeningen wijzen op de "ravijn van Mançano." Er is dan ook geen tekort aan Romeinse ruïnes. Oorspronkelijk, was Jalon een conglomeraat van Arabieren in hun boerderijen.
De Arabische overheersing duurde meer dan vijf honderd jaar, tot aan het begin van de zeventiende eeuw. Veel kastelen en ruines uit die tijd zijn nog te bezichtigen. Elk kasteel heeft uitzicht over de wijd gestrekte vallei. De bevolking werd later verspreid over een groot aantal gehuchten, wier namen hebben overleefd in de namen van de landelijke districten: Cau, Cuta, Murta, Benibrai, etc.). In 1244 veroverde koning Jacobus I het land terug en werd het opgenomen in het christelijke koninkrijk van Valencia. Na de verdrijving van de Moren in 1609, werd een van deze nederzettingen, genaamd Rafol Xaló, opnieuw bevolkt door boeren van de eilanden Mallorca en Ibiza. Het grootste aantal van deze kolonisten kwamen uit de Mallorcaanse stadje Santa Margarita, en werden de voorouders van de Jalonenses van vandaag. Jalón is gekenmerkt door haar smalle straatjes, gezelige winkeltjes en restaurantjes en haar onregelmatige vorm. De zaterdag markt in Jalon is zeker een aanrader! Kijk aub ook op aanbod Jalon.

Voor meer informatie over Jalon en andere dorpen aan de Costa Blanca kijk ook eens op CostaBlanca-Reisgids.nl